Herbata po hiszpańsku


Herbata po hiszpańsku (z samą Hiszpanią nie ma nic wspólnego) to nic innego, jak zaparzona herbata z cytryną i cukrem, jednakże podana w bardzo ciekawy, intrygujący sposób, który zdecydowanie przełamuje rutynę. Z pewnością przygotowując napar w tej konfiguracji, będzie to dla rodziny, czy znajomych pewnego rodzaju ciekawostką, urozmaiceniem tradycyjnie podawanej herbaty. Poniżej przedstawiam proces powstania owej herbatki wraz z dokumentacją zdjęciową i filmikiem.


Potrzebne składniki:

  • 200 mililitrów wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 grubszy plasterek cytryny
  • 1 łyżeczka herbacianego suszu


Przedstawione ilości wody i cukru są dostosowane do 200 mililitrowej szklanki. 


Przygotowanie:

Wsypujemy cukier do szklanki, do przygotowania została użyta jedna łyżeczka, zgodnie z moimi preferencjami, można oczywiście osłodzić według swojego uznania. Dodatkowo trzeba pamiętać, że ilość cukru musi być adekwatna do pojemności szklanki, by po zamieszaniu nie było zbyt słodkie lub niedosłodzone.


Zagotowane 200 mililitrów wody dzielimy po połowie. Jedną część wlewamy do szklanki i mieszamy by rozpuścić znajdujący się w niej cukier. Druga część posłuży nam do zaparzenia w osobnym naczyniu przygotowanej czarnej herbaty. Herbatę parzymy według własnych preferencji, natomiast trzeba pamiętać by przygotowana esencja, byłaby wstanie nadać smak całej szklance.


Na wymieszaną wodę z cukrem kładziemy dobrze dopasowany plaster cytryny, który będzie służyć nam za barierę pomiędzy górą, a dołem. Gdy esencja będzie już przygotowana należy powoli nalewać ją na cytrynę (polecam do tej czynności czajniczki, bądź jakiekolwiek naczynia z dziubkiem). Po pewnym czasie plasterek pod wpływem temperatury wypłynie na powierzchnię, tak jak na pierwszym od góry zdjęciu. Herbata gotowa, przed spożyciem trzeba zmieszać obydwie warstwy.

Mam nadzieję, że spodobał Wam się ten post i sami będziecie próbowali przygotować herbatę po hiszpańsku. Pytania, czy spostrzeżenia proszę przesyłać za pomocą sekcji komentarzy, na adres e-mail: sebastianbajer@epoczta.pl, czy FB.

Komentarze

  1. Ciekawe😌Pijam bardzo często herbatę z cytryną, ale tak przygotowana
    wygląda o wiele atrakcyjniej😊
    Zaskoczę gości podając herbatę po hiszpańsku😄
    Dzięki za poradę. Będę tu częściej zaglądać, bo warto poznawać nowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że post był pomocny. Zapraszam ponownie 😁

      Usuń

Prześlij komentarz