Co zawiera liść herbaty?
Przede wszystkim należy pamiętać, że świeżo zerwany liść w znacznym stopniu składa się z wody, a wartość ta oscyluje w granicach 76%. Kolejno 12% przypada na substancje nierozpuszczalne w wodzie, a pozostałe 12% tworzą elementy przedostające się do naparu i to one będą przedmiotem dzisiejszej szczegółowej analizy. Wśród nich możemy wymienić aminokwasy, w tym teaninę, alkaloidy do których należy teina (kofeina), kwas gamma - aminomasłowy, polifenole oraz przynależące do tej grupy garbniki, węglowodany, substancje organiczne i inne śladowe związki na końcu listy, lecz nie mniej ważne.
Niejako na drugim biegunie znajdziemy teinę, substancję pod względem chemicznym tożsamą z bardziej nam znaną kofeiną. Zaliczana do alkaloidów, grupy produkowanej przez rośliny do ochrony przed żywiącymi się nimi zwierzętami. Teina oczywiście dodaje energii niwelując ogarniające nas zmęczenie podnosząc jednocześnie ciśnienie krwi, wzmacnia pracę mięśni, w tym także mięśnia sercowego. Jej zawartość w spożywanym naparze zależy od wielu czynników np. rodzaju użytych liści, czasu parzenia, barwy herbaty itp.
Polifenole są organicznymi związkami podobnymi w dwóch kwestiach do alkaloidów, a mianowicie służą one do obrony przed roślinożercami i odpowiadają za gorzki, cierpki smak naparu. Charakteryzują się silnym działaniem przeciwutleniającym, zmniejszając szansę wystąpienia choroby nowotworowej, jak również schorzeń układu krwionośnego. Dodatkowo spowalniają starzenie się komórek. Największe ich stężenie znajdziemy w herbacie białej stworzonej z młodych listków, pączków. Garbniki także odpowiadają za gorzki smak herbaty, natomiast posiadają szereg pozytywnych dla organizmu właściwości. Do tego grona przynależy działanie bakteriobójcze, łagodzenie stanów zapalnych, także tych zewnętrznych np. skóry oraz normowanie pracy jelit.
W herbacie znajdziemy także związki nieorganiczne, a wśród nich minerały: krzem, fosfor, potas, magnez, wapń, fluor, żelazo, miedź, sód i jod. Węglowodany w składzie: celuloza, hemiceluloza i skrobia oraz glukoza, sacharoza, maltoza i fruktoza. Witaminy: A, B, C, E, K, kwas foliowy. Kwasy organiczne: jabłkowy, szczawiowy, cytrynowy, pirogenowy, bursztynowy.
Dzisiejszy wpis pokazał nam, jak wspaniałym napojem jest herbata, więc nie dziwi nikogo jej druga pozycja w rankingu najchętniej spożywanych płynów na świecie, ustępuje jedynie wszechobecnej wodzie. Jestem również świadomy tego, że lektura postu przybliżającego nam co kryje się w herbacianym liściu może i nie jest zbyt pasjonująca, aczkolwiek, by w pełni zrozumieć, poznać ten jakże wyjątkowy krzew - konieczna. Za co najbardziej cenicie herbatę? Czy macie swoją ulubioną barwę? Zachęcam do przesyłania Waszych opinii, propozycji, spostrzeżeń za pośrednictwem komentarzy lub na adres e-mail: sebastianbajer@epoczta.pl. Zapraszam także do odwiedzenia Herbacianych Podróży na FB, bądź Instagramie.
Bardzo ciekawy artykuł. Herbatę każdy z nas pije,a w sumie nie wiele o niej wie
OdpowiedzUsuńWarto to zmienić, ponieważ w zdecydowanej większości nie jesteśmy świadomi, co kryje się w herbacie 😊
UsuńNigdy się tym nie interesowałam, więc dobrze wiedzieć coś nowego.
OdpowiedzUsuńDokładnie 👍
Usuń