Japońska Sencha
Sencha uważana jest również za jedną z najzdrowszych herbat, dzieje się tak, dlatego że po zerwaniu herbacianego liścia jest ona natychmiastowo poddana obróbce gorącym powietrzem, a następnie suszeniu, by uniemożliwić rozwinięcie się procesu utleniania, który powoduje utratę cennych walorów prozdrowotnych. Dzięki temu posiada także mocniejszy smak w porównaniu do chińskich odpowiedników tego rodzaju herbat.
W przygotowanym suszu znajdziemy sprasowane liście herbaty o ciemnozielonym kolorze. Smak naparu jest zależny od pory zebrania liści, a dokładniej w kwietniu przy pierwszym zbiorze jest ona delikatniejsza, natomiast przy późniejszych zbiorach gdzie na krzew świeci coraz więcej słońca smak jest mocniejszy. Po zaparzeniu ujawnia się jasnozielony kolor oraz wyczuwalna delikatna, słomiana nuta.
Parzenie herbaty powinno odbywać się przy temperaturze wody między 75, a 80 stopni Celsjusza (jest to około 5-6 minut od zagotowania), natomiast czas parzenia od 1 do 3 minut, gdzie pierwsze parzenie trwa minutę, a na kolejne czas jest wydłużany. Powstały napar charakteryzuje się jasno-zieloną barwą o pięknym orzeźwiającym aromacie. W smaku bardzo delikatna z wyczuwalnymi nutami, typowymi dla herbat z tego koloru.
Pochodząca z Kraju Kwitnącej Wisni sencha, jest wspaniałą odmianą zielonej herbaty, która już na stałe zagościła w panteonie moich herbacianych zasobów, z całego serca polecam. Może ktoś z Was miał już okazję spróbować przygotowanego z niej pysznego naparu? Zapraszam serdecznie do przesyłania swych wrażeń za pośrednictwem sekcji komentarzy, lub na adres e-mail: sebastianbajer@epoczta.pl.
Komentarze
Prześlij komentarz