Herbata z Chin - SFTGFOP.

Niejednokrotnie w życiu każdego z nas mamy okazję podczas kupowania czarnej herbaty, czy to w herbaciarni, czy w markecie spotkać się z literowymi oznaczeniami umieszczonymi na opakowaniu. Dla wielu (kiedyś również dla mnie) na pierwszy rzut oka nie mówią one zbyt dużo, a nawet śmiem stwierdzić, że nic, przez co są często pomijane i ignorowane. Niestety jest to wielki błąd, ponieważ to dzięki tym angielskim skrótom jesteśmy wstanie dowiedzieć się jaki herbaciany susz trzymamy w naszych rękach. Literowe oznaczenia pozwalają określić i sklasyfikować liście po ich uprzedniej obróbce, przesiewając przez sito o referencyjnej wielkości oczek. W tym poście postaram się przybliżyć ogólnie nam panujący podział, gradację herbacianego liścia.

Zacznę może nietypowo, od końca, czyli od najgorszej jakości herbaty, a mianowicie od pyłu herbacianego, który możemy spotkać w popularnych herbatach ekspresowych. Oczywistym jest, że prezentowane w tej grupie liście są ze wszystkich najmniejsze, mieszczą się w graniach od 0,5 do 1 milimetra. Wśród tej kategorii możemy wyróżnić:
  • PD - Pekoe Dust - pył uzyskiwany jest podczas obróbki wyższej jakości herbacianych liści, jednakże to wciąż pył charakteryzujący się jak powyżej, szybkością parzenia i mocnym smakiem oraz aromatem, produkowana m.in. w Indiach 
  • D -Dust - pod tą literką kryje się pył poprodukcyjny z niskich jakościowo herbat, jego "zaletą" jest uzyskanie przy parzeniu w stosunkowo krótkim czasie naparu o mocnym, intensywnym smaku i aromacie, produkowana m.in. na Sri Lance (dawniej Cejlon), czy Chinach.
Krocząc ku górze, następnym w kolejności jest herbaciany miał. Podobnie do pyłu wykorzystywany jest w herbatach ekspresowych. Liście prezentowane w tej kategorii mieszczą się w granicach od 1,5 do 2 milimetrów. Możemy tu wyróżnić:
  • BOPF - Broken Orange Pekoe Fannings - rodzaj suszu o niewielkich liściach, pozbawiony pączków
  • GFOF - Golden Flowery Orange Fannings - skrót ten określa susz o wysokiej jakości, powstały na skutek procesu produkcji w dużej mierze herbat z Darjeelingu
  • FOF - Flowery Orange Fannings - rozmiar liści w pewnym stopniu zbliżony do niższej jakości herbat łamanych
  • OF - Orange Fannings - dość często używany herbaciany miał, powstaje podczas obróbki liści wyższej klasy
Herbata z Sumatry - BOP.

Na przedsionku pierwszego miejsca znajdują się herbaty łamane, zbliżone jakością do herbat o pełnych liściach. Jak sama nazwa wskazuje liście są rozdrobnione, balansujące w przedziale od 2 do 4 milimetrów. Wśród nich znajdziemy:
  • TGFBOP - Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe - susz wysokiej jakości, o długich łamanych liściach mogący pochwalić się najliczniejszą ze wszystkich herbat tej kategorii ilością tipsów
  • TGBOP - Tippy Golden Broken Orange Pekoe - wysoka jakość, zawiera długie cięte liście oraz pączki, jednakże w mniejszej ilości od TGFBOP
  • GBOP - Golden Broken Orange Pekoe - nieco gorsza jakość od poprzedników, liście pozostają klasy wyższej, natomiast niewielka zawartość herbacianych pączków
  • FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe - herbata zawiera długie łamane liście i niewielką ilość pączków
  • BOP - Broken Orange Pekoe - w składzie tej herbaty na próżno szukać pączków, zawiera wyłącznie nie najwyższej jakości liście
  • BP - Broken Pekoe - susz nie zawiera młodych listków, ani tippsów
  • BPS - Broken Pekoe Souchong - zawiera grube łamane liście
Na pierwszym miejscu znajdują się herbaty o całych liściach, nieuszkodzonych w procesie obróbki, gdzie mogą osiągać od kilku do kilkunastu centymetrów. Jest to najwyższa klasa i jakość herbacianego suszu. Podczas parzenia zwinięte liście powoli się rozwijają oddając swój bogaty wachlarz smaków i aromatów. Wśród nich możemy wyróżnić:
  • SFTGFOP - Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - najlepsza, najwyższej jakości i klasyfikacji herbata utworzona z pierwszego listka i najmłodszego pączka, po zaparzeniu zachwyca swym bukietem smaków i aromatów
  • FTGFOP - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - na susz składa się pierwszy liść pędu oraz wysokiej jakości tippsa
  • TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - w składzie znajdziemy wysokiej jakości całe liście, a także cała masę mieniących się złocistych kolorem pączków
  • GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - podobnie jak w TGFOP znajdziemy piękne całe liście, lecz z mniejszą ilością tippsów
  • FOP - Flowery Orange Pekoe - w tej opcji znajdziemy liście dobrej jakości oraz w małej ilości herbaciane pączki
  • OP - Orange Pekoe - w suszu na próżno szukać herbacianych pączków, składa się w pełni w całych listków usytuowanych nieco dalej od szczytu krzewu
  • P - Pekoe - całe niższej jakości listki
  • FP - Flowery Pekoe - znajdziemy tu pełne listki zwinięte w kuleczki np. czarna herbata Gunpowder
  • PS - Pekoe Souchong - grubsze, często twarde liście
  • S - Souchong - zaobserwować tu możemy podłużne, zwijane listki, często są w postaci tzw. herbaty wędzonej pochodzącej z Chin
Dodatkowo możemy spotkać się ze skrótami FF lub 1 bądź FS lub 2, które odpowiednio oznaczają First Flush (pierwszy zbiór) i Second Flush (drugi zbiór), dotyczą konkretnego określenia zbiorów na plantacji. Możemy zauważyć to m.in. przy herbacie czarnej Darjeeling.

Mam nadzieję, że post będzie dla Was pomocny podczas zakupu kolejnej czarnej herbaty, dzięki temu następny wybór będzie w pełni świadomy zawartego w opakowaniu suszu. Wasze uwagi, czy spostrzeżenia przesyłajcie proszę za pomocą sekcji komentarzy, na adres e-mail: sebastianbajer@epoczta.pl, lub FB.

Komentarze