Czy wiesz, że...? Czyli kilka ciekawostek o herbacie

Herbata na przestrzeni wieków zyskiwała zwolenników stając się przy tym zaraz po wszechobecnej wodzie najchętniej spożywanym napojem na świecie. Dla wielu jest podstawowym elementem każdego dnia, niejednokrotnie celebrujemy moment jej parzenia i późniejszej degustacji przeróżnych odmian, rodzajów z najdalszych zakątków naszej planety. Warto także zwiększać poziom świadomości, poznawać tajniki związane z herbatą. Poniższa lista 55 ciekawostek o tej wspaniałej roślinie z pewnością będzie z czasem przeze mnie powiększana, ponieważ temat w żadnym stopniu nie został jeszcze wyczerpany.

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Mieszanka (blend) to herbata mogąca powstać z kilku źródeł (plantacji), herbat (różnych herbat z jednej plantacji), bądź dodatków. Jej przeciwieństwem są herbaty „single origin”, których liście pochodzą z określonej herbaty z konkretnej plantacji oraz zbioru 🍃

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

English Breakfast to prawdopodobnie najbardziej znany blend, w skład którego wchodzi czarna herbata ceylon ze Sri Lanki i assam z Indii. Jak sama nazwa wskazuje, idealnie nadaje się do spożycia w porze śniadaniowej. Powstały napar jawi się nam w ciemno-brązowym kolorze. W smaku wyrazista, intensywna. Wyczuwalna pobudzająca do działania moc 💪

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Kokumi – szósty smak, który mimo, że sam w sobie nie ma smaku to swą obecnością podnosi poziom odczuwania pozostałych dobrze nam znanych smaków (słodki, gorzki, słony, kwaśny oraz umami) 😋

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Kekecha to wspaniała, żółta herbata pochodząca z prowincji Guangdong, Chiny. Z pięknych, długich, zwiniętych liści w kolorze brązu oraz zieleni powstaje żółty, wręcz złoty napar. Wyrazisty, głęboki aromat w połączeniu z delikatną goryczką i słodkim posmakiem tworzy idealną całość. Nic, więc dziwnego, że niegdyś żółta herbata zarezerwowana była tylko dla cesarza i jego dworu 😍🍵

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Tea pet, niewielkich rozmiarów figurka najczęściej w kształcie zwierzęcia stworzona z gliny, ceramiki, bądź żywicy zmieniającej kolor pod wpływem gorącej wody. Jest ona nieodłącznym elementem podczas Gongfu Cha, jak i nieocenionym towarzyszem podczas indywidualnej ceremonii parzenia herbaty, mimo że nie spełnia żadnej funkcji. Często oblewa się herbaciane zwierzątko wodą pozostałą z płukań, czy resztkami chłodnego już naparu 🐈

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Wo dui to proces ekspresowego postarzania herbaty czerwonej (shu). Jako pierwsze, liście składowane w stosach poddawane są obróbce cieplnej w bardzo wysokiej temperaturze (usuwanie wilgoci), by kolejno wystawić je na działanie odpowiednio przygotowanych na tę okazję drobnoustrojów i rozpocząć ich suszenie. Wszystko trwa tylko około dwóch miesięcy 🍵

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

W Holandii możemy spróbować mocnej czarnej herbaty z dodatkiem gęstej śmietanki oraz kandyzowanego białego cukru. Opcjonalnie w składzie znajdziemy również łyżeczkę Jenever – tradycyjny alkohol z tego regionu produkowany na bazie melasy i szyszkojagód jałowca pospolitego. Wyśmienite połączenie 😃

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Herbaty Kuradashi, czyli herbaty „wyjęte z magazynu”. Do tego typu zaliczmy zieloną japońską herbatę gyokuro, matcha oraz przede wszystkim sencha. Po produkcji zapakowane w foliowe worki trafiają do drewnianych skrzyń, które następnie wędrują do spichlerza. Prócz celowego procesu postarzania liści, wzbogaca się również ich smak i aromat. Ta metoda była pierwotnie stosowana w przypadku herbaty Tencha 🌿

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Maghrebi, czyli herbata marokańska, pijana nie tylko jak sama nazwa wskazuje w Maroku, ponieważ ma swoich zwolenników również w Tunezji, Algierii, czy Libii. W jej skład wchodzi zielona herbata w formie gunpowder (liście w procesie produkcji są zwijane w małe kuleczki przypominające swym wyglądem proch strzelniczy) oraz liście lokalnej mięty. Proporcja 1:1, czyli 1 łyżka herbacianego suszu na 1 łyżkę mięty 👌


🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Teanina występująca w liściach herbaty odpowiada za uspokojenie się, pełną relaksację bez uszczerbku naszej koncentracji, niezwykle potrzebnej każdego dnia. Ogranicza występowanie stanów lękowych, czy depresji przez zmniejszenie poziomu stresu wprawiając użytkownika w dobry nastrój 😄

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Istnieje przesąd głoszący, że jeśli podczas parzenia herbaty w torebce upadnie na nią przyczepiony do niej sznurek, gdy znajduje się jeszcze w filiżance to w przeciągu tygodnia coś stracimy. Niestety nie określono jakiego kalibru będzie owa "strata", czy ktoś spróbuje na ochotnika? 🤔🤫

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Michał Boym, urodzony we Lwowie polski misjonarz, jezuita, orientalista, kartograf i przyrodnik. W 1656 r. w swym dziele Rerum Sinensium Compendiosa Descriptio opisuje herbatę wspominając o jej zielonej i żółtej barwie. Zwraca również uwagę na sposób suszenia liści, nie tylko na słońcu, lecz również na ogniu 🌱🍵

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Zespół badawczy pod kierownictwem dr Maki Inoue-Choi z National Institute of Health przez 14 lat badał wpływ czarnego koloru herbaty na śmiertelność obywateli Wielkiej Brytanii. Wnioski oparto na danych prawie pół miliona osób w wieku 40-69 lat. Stwierdzono od 9 do 13% zmniejszone ryzyko zgonu, u osób spożywających przynajmniej 2 filiżanki herbaty każdego dnia, w porównaniu do uczestników nie pijących herbacianego naparu. Przede wszystkim wykazano mniejszą umieralność z powodu udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca, układu oddechowego, jak również chorób nowotworowych 🌱🍵👍

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Proces produkcji zielonej herbaty opiera się na suszeniu świeżo zebranych listków, prażeniu, pieczeniu, bądź parowaniu, by zatrzymać rozwój fermentacji. Dodatkowo podczas owych czynności liść herbaty zyskuje odpowiedni dla siebie kształt, formę 🌱

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Tasenografia to wróżenie z fusów, bądź osadu pozostałego na dnie naczynia m.in. po herbacie. Metoda ta popularna jest w wielu miejscach na świecie ze szczególnym wskazaniem na Chiny oraz państwa anglojęzyczne. Tak z ciekawości, co Wam przepowiedział ostatni napar?  🤔😄

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Chapan to taca wykonana z drewna używana podczas ceremonii parzenia herbaty np. Gongfu Cha. Jej podstawową funkcją jest zbieranie wody, bądź resztek naparu poprzez przygotowane na tę okazję otwory 🍵

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Huang Xiao – herbata żółta powstała z młodych, rozwiniętych już listków, nieco bardziej pieczonych w procesie produkcji niż w innych tego koloru mieszankach. W smaku wyczuwalne delikatne nuty orzechowo-czekoladowe. Wspaniała  😋👌

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Shiboridashi to wywodzące się z Japonii naczynie do parzenia herbaty, którego nazwa pochodzi od słowa "shibori", czyli wyciskać. Idealnie nadaje się do przygotowania zielonej barwy, niezwykle cenionej w Kraju Kwitnącej Wiśni. W wielu aspektach podobne jest do innych tego typu czajniczków, jak hohin, czy gaiwan 🫖

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Milk oolong to herbata turkusowa aromatyzowana mlekiem. Niezwykle delikatna o lekko słodkawym smaku i łagodnym mlecznym aromacie 😃

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

London Fog (londyńska mgła) to powstała w Vancuver propozycja przygotowania naparu, do którego potrzebujemy herbatę Earl Grey, syropu waniliowego oraz gorącego, spienionego mleka. Opcjonalnie możemy dodać wywar z lawendy oraz cukier, jednakże syrop sam w sobie jest słodki i uważam, że nie potrzeba dodatkowo osładzać naszego wyrobu. Wspaniałe połączenie 🍵😮

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Słowo "bawarka" wywodzi się z Francji od bawarskich książąt, którzy w tamtejszych kawiarniach pijali herbatę z dodatkiem słodkiego syropu z paproci. Gdy ta mieszanka dodarła do Polski wnet stała się ulubionym napojem kobiet. Panowało w tych czasach przekonanie wśród pań karmiących piersią, że im więcej mleka będą spożywały tym więcej będą miały pokarmu. Dlatego też zaczęły dodawać go do wszystkiego m.in. do herbaty. W taki oto sposób określenie bawarka zostało przypisane do herbaty z mlekiem 🍼🥛🌱

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Bai Hao Yin Zhen to wysokojakościowa biała herbata wytwarzana w chińskiej prowincji Fujian. Do jej produkcji używa się wyłącznie najmłodszych listków z herbacianego krzewu, w tym przypadku ze szczepu Da Bai. Powstały z niej napar charakteryzuje się delikatnym smakiem z lekką nutką słodyczy oraz aromatem przypominającym świeżo ścięte siano. Herbata ta należy do grona dziesięciu wielkich herbat chińskich 👍🌱

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Parzenie herbaty na zimno?! Idealne rozwiązanie na letnie, upalne dni. Metoda cold brew, bo o niej mowa polega na zalaniu zimną wodą wcześniej przygotowanego suszu i pozostawienie przyszłego naparu na kilka godzin, najlepiej w lodówce. Dzięki temu będziemy mogli spróbować dobrze nam znaną herbatę w całkiem nowej odsłonie 🍵😋

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Istnieje przesąd, który zabrania pannom dodawania do herbaty mleka przed wsypaniem cukru, gdyż przekreśla to ich szansę na znalezienie męża 🤔🤵‍♂️

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Zawarty w herbacie kwas gamma-aminomasłowy (GABA) ma ogromny wpływ na układ nerwowy, jak i sam mózg. Przede wszystkim działa uspokajająco, podnosi poziom koncentracji, ułatwia zasypianie, jak również pomaga w leczeniu uporczywej bezsenności 😇👌

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

TIE GUAN YIN inaczej Żelazna Bogini Litości jest to herbata oolong wywodząca się z regionu Anxi. Zalicza się ją do listy dziesięciu wielkich herbat chińskich za jej wspaniały smak i delikatny kwiatowy aromat 🍵👍

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Judaizm oraz Islam zakazuje swoim wyznawcom spożywania zepsutych np. sfermentowanych produktów. Dlatego też członkowie obu religii stronią od czarnej i czerwonej herbaty, gdzie w procesie produkcji zachodzi proces fermentacji liści 🌱

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Istnieje przesąd, w którym jeśli po wypiciu herbaty na dnie naczynia będzie nierozpuszczony cukier to znaczy, że się komuś bardzo podobasz 😊 Niestety nie sprawdza się to u osób nie słodzących herbacianego naparu 🙃😧😂

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Stworzonych zostało wiele form ciasteczek powstałych ze sprasowania liści czerwonego koloru herbaty. Natomiast w Polsce najczęściej spotykana jest Bingcha (duży płaski okrąg), Zhuancha (tabliczka, przypominająca kształtem tabliczkę czekolady) oraz Tuocha (gniazdo szerszenia) 🐝🌱

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Do barwienia jajek na świąteczne stoły świetnie nadaje się herbata! W procesie tym posłużmy się wyłącznie jej liściastą formą, ponieważ przy innej uzyskany efekt nie będzie dla nas zbyt satysfakcjonujący 😟 Czarna herbata zafarbuje jajko na brązowo, zielona barwa z dodatkiem mięty (wzmacniacz koloru) oczywiście na zielono. Natomiast, gdy użyjemy do gotowania hibiskusa to otrzymamy piękny fioletowy kolor, a po rumianku cudowny jasnożółty odcień 👍

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Bubble Tea, herbata stworzona w latach 80 ubiegłego wieku na Tajwanie. Do jej przygotowania potrzebujemy czarnej herbaty, tapioki, mleka skondensowanego oraz cukru (bądź innego słodzika, w zależności od indywidualnych upodobań). Powstało wiele wersji tego napoju, więc jak najbardziej można eksperymentować z jej składem 😄🍯

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Lu'an Gua Pian to zielona herbata wywodząca się z miasta Lu'an leżącego w prowincji Anhui. Gua Pian w tłumaczeniu oznacza nasiona melona, co nawiązuje do kształtu liści, które swym wyglądem przypominają pestki tego owocu 🌱

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Matcha - sproszkowana zielona herbata z wyjątkowej, zacienianej odmiany. Dzięki tym zabiegom liście są nieco bledsze, wytwarzają także więcej aminokwasów, w wyniku czego powstała herbata nabiera słodyczy oraz wyrazistego aromatu 👍🍵

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Kombucha to napój powstały na bazie mocno osłodzonej herbaty z dodatkiem grzybka herbacianego (SCOBY). Fermentacja trwa od 7 do 14 dni w temperaturze pokojowej. Warto spróbować, coś wspaniałego 😊

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Papierosy z herbatą zamiast typowego dla nich tytoniu? 🤔 Oczywiście! Producenci, sprzedawcy papierosów wypełnionych herbacianym suszem zapewniają, że osoby pragnące skończyć z uzależnieniem od nikotynowego dymku mogą to uczynić przy ich użyciu w sposób łagodny, bez gwałtownej, często ciężkiej zmiany przy całkowitym odstawieniu 👏 Czy tak jest? Niestety do końca wiadomo 🤭

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Oriental Beauty - wysokojakościowa herbata oolong z Tajwanu. Nazwę swą zawdzięcza królowej Elżbiecie II, która próbując napar po raz pierwszy była pod wrażeniem niezwykłego koloru i aromatu tej herbaty 🍵🌱

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Lotos herbaciany, jest to naczynie do prezentacji herbacianego suszu tuż przed jego zaparzeniem 🌿 W znacznym stopniu ułatwia wsypywanie herbaty do przygotowanego na tę okazję czajnika 🍃

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Polifenole zawarte w herbacie są silnymi przeciwutleniaczami. Wiążą wolne rodniki, dzięki czemu spowalniają proces starzenia się komórek. Wykazują również działanie przeciwnowotworowe ✋

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

W Pakistanie dużym uznaniem cieszy się herbata kaszmirska, czyli sheer chai. Do przygotowania tego naparu potrzebujemy zieloną herbatę, anyż, kardamon, migdały, pistacje, sól, sodę oczyszczoną oraz mleko 🍵 Wyśmienite połączenie 😃

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Okłady z herbaty działają kojąco na nasze zmęczone oczy 🤓 Wszystko za sprawą taniny znajdującej się w jej składzie. Wykazuje ona właściwości obkurczające, co wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne niwelując niechciane podkrążenia 😍 Najlepiej nadaje się do tego czarna barwa, bądź zielona 🌱

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Herbata wspomaga nas w walce z Covid-19!? 😷 Już od dłuższego czasu prowadzone są badania w tym kierunku. Do tej pory ustalono, że galusan epigallokatechiny (EGCG) zawarty w największym stężeniu w zielonej barwie hamuje postęp infekcji SARS-CoV-2 👍 Niestety jeszcze długa droga przed naukowcami, by móc w pełni określić wpływ katechin na tę globalną chorobę 😞 Na pewno nie zaszkodzi, a może i pomoże, więc degustujmy🍵😃

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Istnieje przesąd, w którym rozsypane liście herbaty na schodach miałyby odstraszać złe duchy oraz diabła 😈👹 Czy jest to prawdą? Pewnie nigdy się tego nie dowiemy 😇

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

W Tybecie przyrządzany jest napar po cha, w skład którego wchodzi herbata pu-erh z dodatkiem masła z jaka i soli 🌄 Mieszanka ta pozwala przetrwać mieszkańcom tego kraju w niezwykle trudnych warunkach atmosferycznych panujących na Wyżynie Tybetańskiej 🗻🥶

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Herbatę należy przechowywać w szczelnych pojemnikach ustawionych w suchym, zacienionym miejscu z dala od źródeł ciepła, czy miejsc pełnych wilgoci. Wymienione warunki niekorzystnie wpływają na herbaciany susz prowadząc do utraty jego właściwości oraz walorów smakowych, zapachowych itp. 🙀

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Herbata zawiera w swym składzie związek chemiczny - teinę, która strukturą przypomina do złudzenia znajdującą się w kawie kofeinę wykazując przy tym identyczne działanie pobudzające, lecz o łagodniejszym, powolniejszym uwalnianiu 🍵☕️

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Czerwona barwa herbaty wspomaga organizm w spalaniu nagromadzonej w nim tkanki tłuszczowej, ale trzeba pamiętać, że sam napar nic nie zdziała bez naszego wkładu, zaangażowania w proces odchudzania 🚴🏃‍♀️

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

W Australii przyrządzana jest herbata bekonowa! 🥓 Hodowcy owiec w tym kraju upodobali sobie gotowanie herbaty w puszkach po konserwach wraz z bekonem. Powstały napar spożywają razem z ugotowanym w niej bekonem 😃

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Herbata prócz swego podstawowego zastosowania może zostać wykorzystana także do farbowania włosów 👩 Barwnik zawarty w czarnym kolorze świetnie nadaje się na tę okazję 😄

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Znajdujące się w herbacie garbniki (naturalne polifenole) łagodzą skutki słonecznych poparzeń, przez swe działanie przeciwzapalne 🍵

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

W 1664 roku po raz pierwszy herbata zawitała na ziemiach polskich za sprawą francuskich kupców 🍃

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Na świecie produkowanych, jest 6 497 443 ton herbaty, prym w jej wytwarzaniu wiodą oczywiście Chiny tworząc 2 791 837 ton w ciągu roku 🏯 Za niewątpliwym liderem uplasowały się Indie z dorobkiem 1 390 080 ton 🕌

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Herbata była kiedyś w Wielkiej Brytanii uznawana za lek i można było ją kupić wyłącznie w aptece 🏥

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Herbatą możemy nazwać wyłącznie napar przygotowany z liści Camellia sinensis. Używanie tego zwrotu przy napojach ziołowych, czy owocowych, jest niezgodne z prawdą. To samo tyczy się czerwonokrzewu (rooibos) oraz miodokrzewu (honeyboosh) 🍵

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿
Kuchnia birmańska oferuje nam Lahpet - sałatkę z kiszonych liści herbaty 🥗

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

W Chinach inaczej niż np. w Europie kolor herbaty określa się na podstawie naparu, a nie liści. Dlatego też nasza barwa czarna, jest dla nich czerwoną, a czerwona czarną 🙃

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Za najdroższą herbatę na świecie uchodzi oryginalna Da Hong Pao pochodząca z 6 krzewów usytuowanych w prowincji Fuijan w górach Wu Yi. 20 gram "wielkiej szkarłatnej szaty" osiągnął niebagatelną cenę 25 tysięcy dolarów 😳

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Pośród osób spożywających herbaciane napary, tylko 30% je osładza 👍

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

W niektórych regionach Mongolii i Tybetu herbata wciąż służy, jako środek płatniczy 🤝

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

Komentarze

HERBATA

HERBACIANE PRZEPISY

ZIOŁA