INDYJSKI SPECJAŁ - MASALA CHAI


Masala Chai to niezwykłe połączenie czarnej herbaty z wyrazistą mieszanką korzennych przypraw. Wywodzi się z Indii, kraju gdzie króluje ogromna różnorodność smaków i aromatów. Dzięki swej niepowtarzalności osiągnęła ona status narodowego specjału, a jej przepis przekazywany jest w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Wydawać, by się mogło, że ten tradycyjny już napar sięga swą historią zamierzchłych czasów, rzeczywistość jest jednak zgoła odmienna. Początki bohatera naszej dzisiejszej herbacianej podróży uciekają się do okresu, w którym to Imperium Brytyjskie sprawowało pieczę na tych terenach, w ramach jednej z zamorskich kolonii. 

Ówcześni zarządcy tych ziem rozpoczęli uprawę krzewów herbacianych, aby zaspokoić lokalne potrzeby na ten surowiec. W momencie, gdy zebrany plon przerastał bieżące zapotrzebowanie wymyślono, by stworzyć krajowy rynek zbytu, tzn. sprzedawać herbatę miejscowej ludności. Ku ich zdziwieniu roślina ta w ogóle nie była przez nich znana, dlatego też rozpoczęto propagandę, zmuszając ich do spożywania herbacianych naparów. Tworzono nawet specjalne przerwy w pracy, by wyrobić pewnego rodzaju nawyk spożywania czarnej herbaty z mlekiem, znanego i cenionego przysmaku Brytyjczyków.


Chcąc nie chcąc zaczęto przyzwyczajać się do serwowanego napoju, co próbowali wykorzystać lokalni sprzedawcy oferując gotowy napar m.in. z przydrożnych stoisk. Powyższe wydarzenia zapoczątkowały niejako proces tworzenia Masala Chai, ponieważ od tego momentu zaczęto eksperymentować z proporcjami z racji oszczędności, które chciano uzyskać poprzez zmniejszenie ilości herbacianego suszu (niezwykle drogiego w tamtych czasach). 

Prędzej, czy później ktoś musiał wpaść na pomysł łączący herbatę z mlekiem z innymi popularnymi przyprawami. Nie znajdziemy jednak nigdzie jednego, głównego przepisu na ten aromatyczny napój, ponieważ każda rodzina modyfikowała, go według własnego uznania. Prócz wymienionych poniżej składników, możemy w niej znaleźć np. kakao, gałkę muszkatołową, lukrecję, bazylię, migdały, czy nawet szafran. Obecnie na ulicznych straganach w Indiach otrzymamy napar z wielkiego gara w jednorazowych glinianych, nieszkliwionych czarkach, które wedle zwyczaju po wypiciu winniśmy stłuc. 


Jakie składniki są nam potrzebne do przygotowania naparu? (podane ilości dla 4 osób)

  • 800 ml wody
  • 700 ml mleka
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • 7 ziaren kardamonu
  • 1 duża laska cynamonu (opcjonalnie 2 mniejsze)
  • 1 plaster imbiru o średnicy ok. 3 cm
  • 1 kwiatek anyżu
  • 14 g suszu czarnej herbaty Assam
  •  cukier lub cukier trzcinowy

Jak przyrządzić Masala Chai?

Jako pierwsze wlewamy do przygotowanego garnka 800 ml wody połączone z 700 ml mleka, następnie mieszając podgrzewamy obydwa składniki. W międzyczasie zebrane przyprawy rozgniatamy w moździerzu, warto pamiętać, że im mocniejszy podział tym ostrzejszy smak uzyska wykonywany przez nas napar. Jednakże nie zapominajmy o późniejszej konieczności przecedzenia gotowej herbaty, więc kawałki nie mogą być zbyt małe, ponieważ nasze sitko nie będzie w stanie wszystkiego wyłapać. Przyprawy wrzucamy do garnka z podgrzaną wodą oraz mlekiem i czekamy aż zacznie wrzeć. Po fakcie zmniejszamy ogień i przez 15 - 18 minut gotujemy. Kolejno ściągamy garnek z palnika, dodajemy herbaciany susz i zostawiamy na około 8 - 10 minut pod przykryciem. Całość cedzimy i osładzamy według swojego uznania, możemy do tego wykorzystać np. cukier, cukier trzcinowy, cukier palmowy, czy miód. Najlepiej spożywać na ciepło. Smacznego!


Pomijając wspaniały aromat i smak, Masala Chai niesie również w swym składzie elementy pozytywnie wpływające na pracę organizmu. Szczególnie za sprawą imbiru, który wzmacnia odporność tak niezwykle potrzebną w okresie jesienno-zimowym. Korzenne przyprawy poprawiają samopoczucie, ładując nasze akumulatory ogromem pozytywnej energii. Wspomaga układ trawienny, krwionośny, regulując przy tym nasze ciśnienie oraz obniża poziom cholesterolu. 

Nie ulega wątpliwości, że narodowa herbata z Indii, jest fenomenalną opcją na coraz to dłuższe jesienne wieczory (moim zdaniem rozbudza klimat zbliżających się świąt). Przedstawiony powyżej przepis na przygotowanie pysznego naparu, jest tylko jednym z wielu znanych nam rozwiązań. Próbowaliście już Masala Chai? Jeśli tak, to jakie są Wasze sprawdzone przepisy na tę herbatę? Zachęcam do przesyłania przemyśleń, propozycji za pośrednictwem sekcji komentarzy lub na adres e-mail: sebastianbajer@epoczta.pl. W wolnej chwili odwiedźcie także Herbaciane Podróże na FB, zapraszam.

Komentarze