Czarka do herbaty
Dokładny czas powstania bohatera dzisiejszej opowieści niestety nie jest znany, nie zachowały się żadne zapiski mogące przybliżyć nam ten moment. Wiadomo natomiast, że niewielkich rozmiarów miseczki stosuje się do spożywania herbacianego naparu od wielu wieków. Naczynie to tworzone jest z przeróżnych surowców, wśród nich znajdziemy szło, ceramikę, porcelanę, drewno, czy nawet srebro bądź złoto, gdyż i takie miałem okazję znaleźć na aukcjach za niebagatelne kwoty. Tak naprawdę każdy musi ocenić, sprawdzić jaki rodzaj najbardziej odpowiada jego wymaganiom, moim zdaniem złota lub srebrna czarka jest zbędnym dodatkiem, ponieważ nie kupujemy jej dla wyglądu, tylko dla przypisanej roli jaką pełni, czyli do uwalniania bukietu nut zapachowych i smakowych kryjących się pod postacią przepysznego naparu z liści herbacianego krzewu.
Jako szczęśliwy użytkownik kilku czarek, nie wyobrażam sobie powrotu do tradycyjnego kubka, czy szklanki. Spożywana w nich herbata smakuje wyśmienicie, jednakże trzeba pamiętać, że nawet najlepsze naczynie nie ma żadnej wartości bez dobrego herbacianego "wkładu". Biorąc powyższe pod uwagę, serdecznie polecam każdemu chociaż raz w życiu spróbować naparu z owych niewielkich, niepozornych miseczek. Macie własne doświadczenia związane z czarką? Piszcie swoje wrażenia za pośrednictwem sekcji komentarzy lub na adres e-mail: sebastianbajer@epoczta.pl. Zapraszam także do odwiedzenia Herbacianych Podróży na FB.
Komentarze
Prześlij komentarz