Gaiwan
Gaiwan jest to naczynie, które swą historią sięga czasów chińskiej dynastii Ming, z której się wywodzi. Może występować w dwóch wariantach, pierwszym z nich jest czarka wraz z przykrywką, natomiast w drugim wariancie występuje oprócz czarki i przykrywki również spodek. Gaiwan trzyczęściowy, w większości przypadków jest większy od gaiwana dwuczęściowego, natomiast samo naczynie może zostać wykonane z przeróżnych materiałów m.in. szkła, porcelany, ceramiki.
W naczyniu tym możemy zaparzać praktycznie każdą herbatę, jednakże najczęściej używa się koloru czerwonego i niebieskiego, rzadziej pozostałych. Do gaiwanu wsypuje się nieco więcej suszu niż zazwyczaj do przyrządzanego naparu, natomiast skraca się czas parzenia do około 1 minuty (czas jest w pełni uzależniony od koloru i rodzaju przygotowywanej herbaty). Dzięki temu możemy zalewać susz kilkukrotnie i delektować rozwijającym się z kolejnymi zaparzeniami smakiem i aromatem.
Posługiwanie się tym naczyniem jedną dłonią nie jest jakby się mogło wydawać rzeczą prostą. By móc objąć przykrywkę i czarkę lub pokrywkę i podstawkę trzeba mieć niemałe umiejętności. Jako pierwsze odchylamy delikatnie pokrywkę by przy przelewaniu oddzielić herbaciane fusy. Po wykonaniu tej czynności w wersji dwu-częściowej nasz kciuk i środkowy palec okalają brzeg, a palec wskazujący przytrzymuje wieczko. W wersji trzy-częściowej palec wskazujący przytrzymuje wieczko, a kciuk i środkowy palec okalają brzeg podstawki.
Nie ulega wątpliwości, że naczynie to jest wyjątkowe w wyglądzie, jak i użytkowaniu, wymaga od nas małego wysiłku, jednakże zdecydowanie warto go podjąć. Może ktoś z Was miał już okazję posługiwać się gaiwanem? Zapraszam serdecznie do podzielenia się swymi spostrzeżeniami, uwagami, radami, wrażeniami za pośrednictwem komentarzy, na adres e-mail: sebastianbajer@epoczta.pl lub na FB.
Komentarze
Prześlij komentarz