Produkcja i właściwości żółtej herbaty
Warto zacząć od tego, że żółta herbata jest typowo chińska i wyłącznie w tym kraju produkowana. W ogólnodostępnych źródłach możemy znaleźć informację o prowincjach wytwarzających tę herbatę, a mianowicie prowincja Sychuan (Meng Ding Huang Ya), Zhejiang, Hunan (Junshan Yinzhen), Guangdong oraz Anhui (Huoshan Huangya). Proces jakiemu poddawane są herbaciane liście jest bardzo charakterystyczny dla tego koloru, ze względu na nietypowy rodzaj fermentacji, a mianowicie fermentacji nieenzymatycznej.
Po zebraniu pączków z krzewu herbacianego, rozpoczyna się ich wędrówka. Pierwszym przystankiem (podobnie do procesu produkcji herbaty zielonej) jest więdnięcie, które następuje za pośrednictwem promieni słonecznych, co ma na celu wyeliminować zawarte w nich enzymy odpowiedzialne za zmianę koloru. Następnie, jeszcze rozgrzane herbaciane pączki przechodzą do kolejnego etapu, do procesu suszenia, owej fermentacji, mówiąc kolokwialnie "w sosie własnym". Polega to na rozłożeniu zbioru na grubo układanych warstwach, które fermentują w swych własnych sokach przez około 2 do 3 dni. Po tym czasie zmieniają się właściwości, jak i sam kolor liści herbaty, następnie liście są rolowane.
Właściwości, także tych zdrowotnych żółta herbata ma naprawdę sporo. Jako pierwsze warto wymienić niską jak na pozostałe kolory herbaciane, zawartość kofeiny, jej wartość szacuje się poniżej wartości 1%. Można ją spokojnie polecić osobom borykającym się z wysokim ciśnieniem, gdyż przy tak śladowych ilościach nie wpływa na nasz organizm, a nawet jest wstanie utrzymywać nasze ciśnienie w regularnym rytmie. Poleca się ją również przed snem, ponieważ nie powoduje naszego rozbudzenia, dając przy tym wspaniały herbaciany smak i aromat.
Zawarte w herbacianym liściu katechiny, pomagają nam w walce z miażdżycą, poprzez obniżanie, regulowanie naszego poziomu cholesterolu. Dzięki swemu łagodnemu, delikatnemu, z mniejszą ilością garbników smaku, nie podrażnia naszego żołądka, wręcz przeciwnie, wspomaga jego prawidłowe trawienie. Dodatkowo zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, wspomaga nasze zęby przed próchnicą, poprawia funkcjonowanie naszych tętnic oraz ma działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartych w niej flawonoidom.
Mając na uwadze powyższe informacje warto włączyć do codziennej diety żółtą herbatę, która nie jest zbyt popularna w Polsce, jednakże możemy to wspólnie zmienić. Zachęcam także do przesyłania opinii, własnych przemyśleń za pośrednictwem sekcji komentarzy, na adres e-mail: sebastianbajer@epoczta.pl, lub na FB.
Po zebraniu pączków z krzewu herbacianego, rozpoczyna się ich wędrówka. Pierwszym przystankiem (podobnie do procesu produkcji herbaty zielonej) jest więdnięcie, które następuje za pośrednictwem promieni słonecznych, co ma na celu wyeliminować zawarte w nich enzymy odpowiedzialne za zmianę koloru. Następnie, jeszcze rozgrzane herbaciane pączki przechodzą do kolejnego etapu, do procesu suszenia, owej fermentacji, mówiąc kolokwialnie "w sosie własnym". Polega to na rozłożeniu zbioru na grubo układanych warstwach, które fermentują w swych własnych sokach przez około 2 do 3 dni. Po tym czasie zmieniają się właściwości, jak i sam kolor liści herbaty, następnie liście są rolowane.
Właściwości, także tych zdrowotnych żółta herbata ma naprawdę sporo. Jako pierwsze warto wymienić niską jak na pozostałe kolory herbaciane, zawartość kofeiny, jej wartość szacuje się poniżej wartości 1%. Można ją spokojnie polecić osobom borykającym się z wysokim ciśnieniem, gdyż przy tak śladowych ilościach nie wpływa na nasz organizm, a nawet jest wstanie utrzymywać nasze ciśnienie w regularnym rytmie. Poleca się ją również przed snem, ponieważ nie powoduje naszego rozbudzenia, dając przy tym wspaniały herbaciany smak i aromat.
Zawarte w herbacianym liściu katechiny, pomagają nam w walce z miażdżycą, poprzez obniżanie, regulowanie naszego poziomu cholesterolu. Dzięki swemu łagodnemu, delikatnemu, z mniejszą ilością garbników smaku, nie podrażnia naszego żołądka, wręcz przeciwnie, wspomaga jego prawidłowe trawienie. Dodatkowo zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, wspomaga nasze zęby przed próchnicą, poprawia funkcjonowanie naszych tętnic oraz ma działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartych w niej flawonoidom.
Mając na uwadze powyższe informacje warto włączyć do codziennej diety żółtą herbatę, która nie jest zbyt popularna w Polsce, jednakże możemy to wspólnie zmienić. Zachęcam także do przesyłania opinii, własnych przemyśleń za pośrednictwem sekcji komentarzy, na adres e-mail: sebastianbajer@epoczta.pl, lub na FB.
Komentarze
Prześlij komentarz